Chřipka 2022/23 – čas očkovat se!!

Pravý čas na ochranu proti chřipce

Zaregistrujte se co nejdříve 228 224 921.

 

Od října do prosince je ideální čas na očkování proti chřipce. Očkovány mohou být děti od půl roku věku i dospělí. 

Chřipka je nakažlivé onemocnění dýchacích cest, způsobené virem. Vir chřipky je přenosný podobně jako vir Covid 19. Každý rok se chřipkou nakazí 5 až 15 procent obyvatelstva, v dětském věku až 20 procent, tedy každé páté dítě. Nemocné děti výrazně přispívají k šíření chřipky v ostatních věkových skupinách.

Nejvyšší riziko představuje chřipka pro starší osoby a pro osoby jakéhokoli věku s dalším onemocněním. Ve vyšších věkových skupinách pozorujeme také nejvyšší úmrtnost na chřipku. Ročně v České republice zemřou v důsledku chřipky stovky až tisíce lidí. Chřipka v těhotenství může ohrozit vývoj plodu i přispět k předčasnému porodu.

Očkování proti chřipce snižuje riziko onemocnění, rozvoj komplikací i úmrtnost. Očkování současně snižuje šíření chřipky v populaci. Očkované dítě nepřinese chřipku ze školy do rodiny, nenakazí své babičky a dědečky, pro které je chřipka zvláště nebezpečná.

Očkování proti chřipce v sezóně 2021/22 bylo podle mých osobních zkušeností v Českém Brodě a okolí minimální. Překvapuje mne, že rodiče neumožnili svým dětem ochranu před vážným onemocněním, vedle toho také nechránili své blízké ve vysokém věku. 

Očkování bude v naší ordinaci k disposici celý podzim až do konceroku 2022, možná i déle.

Pro děti od 2 do 17 let bude i letos k disposici intranasální vakcína, tedy očkovací látka která se podává vstříknutím do nese, bez potřeby injekce.

Důrazně doporučuji všem rodičům, aby zvážili včasné očkování svých dětí proti chřipce v sezóně 2022/23, nejlépe v průběhu října nebo listopadu 2022. Zájemci o očkování se prosím zaregistrujte na telefonu ordinace 228 224 921.

Děkuji Vám.